Οι Ψείρες της Κεφαλής>Πληροφορίες

Οι ψείρες έχουν διαφορετικά σχήματα και μεγέθη

Υπάρχουν τρεις τύποι ψείρας που εισβάλλουν στο ανθρώπινο σώμα:

  • Η ψείρα της κεφαλής (Pediculus humanus capitis)     
  • Η ψείρα του σώματος (Pediculus humanus corporis) 
  • Η ψείρα του εφηβαίου ή «κάβουρας»(Phthirus pubis)

Ο κύκλος ζωής της ψείρας

Η θηλυκή ψείρα της κεφαλής κάνει αυγά ( ονομάζονται κόνιδες) που είναι μικρότερα από το κεφάλι μιας καρφίτσας. Οι ψείρες κεφαλής χρησιμοποιούν με πολύ έξυπνο τρόπο ένα είδος κόλλας ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν 1 εκατοστό κοντά στο δέρμα της κεφαλής. Τα αυγά εκκολάπτονται 10 μέρες αργότερα. Οι νεαρές ψείρες ονομάζονται νύμφες. Σε 12 μέρες από την εκκόλαψή τους ενηλικιώνονται και μπορούν να κάνουν καινούργια αυγά. Έτσι γνωρίζετε πως αν υπάρχουν κόνιδες στα μαλλιά, πολύ εύκολα θα  προσβληθείτε από ψείρες για άλλη μια φορά.

Οι ψείρες δεν ζουν πολύ

Το ευχάριστο είναι πως οι ψείρες της κεφαλής ζουν για μικρό χρονικό διάστημα μακριά από το κεφάλι- όχι περισσότερο από 48 ώρες. Αυτές που βρίσκουμε συνήθως μακρυά από το κεφάλι αποβιώνουν. Η ψείρα προτιμά να βρίσκεται σε ένα όμορφο ζεστό κεφάλι, και σε καμία περίπτωση δεν επιλέγει να μετακινηθεί σε ένα κρύο μαντήλι ή μαξιλάρι.

Πως κολλάτε ψείρες της κεφαλής

Μπορείτε να κολλήσετε ψείρες με την απευθείας επαφή κεφάλι με κεφάλι από ένα πρόσωπο που έχει προσβληθεί. Οι ψείρες της κεφαλής δεν μπορούν να πηδήξουν να κάνουν άλματα ή να κολυμπήσουν Ζουν για πολύ λίγο, μέχρι περίπου 24 ώρες (βλέπε παραπάνω)

Οι ψείρες αγαπούν τα παιδιά όλων των ηλικιών

Οι ψείρες κεφαλής προσβάλλουν συχνότερα τα παιδιά ηλικίας 3-12 ετών. Τους αρέσει περισσότερο να ζουν στα κεφάλια των νεαρότερων παιδιών. Φαίνεται πως τα κορίτσια προσβάλλονται περισσότερο από τα αγόρια,ίσως λόγω του τρόπου που παίζουν. Τα μακριά μαλλιά των κοριτσιών μπορεί επίσης να είναι ένας σημαντικός παράγοντας καθώς είναι πιο δύσκολο να εντοπισθούν οι ψείρες και οι ίδιες οι ψείρες  δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τα μακριά μαλλιά. Οι ψείρες κεφαλής μεταδίδονται πολύ εύκολα σε περιβάλλοντα όπως αυτό του σχολείου και των βρεφονηπιακών σταθμών. Είναι πιθανόν να προσβληθούν και μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και ενήλικες, γιαυτό οι μητέρες οι πατεράδες και οι δάσκαλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι ψείρες κεφαλής και οι ασθένειες

Μην ανησυχείτε οι ψείρες κεφαλής δεν μεταδίδουν ασθένειες

Δοκιμασμένο και ελεγμένο

Το Licatack® είναι επιστημονικά ελεγμένο και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό!

Περισσότερα


10 λεπτά διασκέδασης

Ψυχαγωγήστε τα παιδιά  με τις διασκεδαστικές δραστηριότητες ενώ τα προϊόντα ενεργούν στις ψείρες της κεφαλής.

Ξεκινήστε!

You are now leaving the Licatack website

You have selected a link that will take you away from the Licatack website. Click cancel to return to Licatack website Or continue to proceed